حمله موشکی به مأمن معلولان!
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی میانخبر به نقل از خبرگزاری تسنیم از کرمانشاه، آنچه در بامداد خونین ۲۳ خرداد بر سر قصرشیرین آوار شد، تنها یک ساختمان نبود؛ بلکه فروپاشی وجدان بشری در برابر تهاجمی بیرحمانه بود که حتی از مراکز مددکاری و پناهگاههای سالمندان و معلولان نیز نگذشت. حمله موشکی رژیم غاصب صهیونیستی به ساختمان بهزیستی قصرشیرین، نماد دیگری از زیر پا گذاشتن آشکار اصول انسانی و قواعد حقوق بینالملل بود؛ مرکزی که مأمنی آرام برای معلولان و سالمندانی بیپناه بود، اکنون به تل خاکستری بدل شده است.
در این حمله وحشیانه، ساختمان بهزیستی بهطور کامل تخریب شد، جان پاک شهید فرامرز حضرتی گرفته شد و یکی از مددکاران زحمتکش این مرکز، کیومرث صادقی بهشدت مجروح و جانباز شد؛ فاجعهای که نهتنها خانواده این عزیزان بلکه افکار عمومی کشور را نیز جریحهدار کرد. این جنایت در حالی صورت گرفت که بر اساس ماده ۱۸ کنوانسیون چهارم ژنو، حمله به اماکن غیرنظامی، درمانی و خدمات اجتماعی تحت هر شرایطی در منازعات مسلحانه ممنوع است، با این حال، رژیم اشغالگر قدس، بار دیگر نشان داد که هیچ خط قرمزی برای او معنا ندارد.
در پی این حادثه دردناک، سیدحسن موسویچلک، معاون سلامت اجتماعی سازمان بهزیستی کشور با سفر به استان کرمانشاه، با خانواده شهید و جانباز این حادثه دیدار و گفتوگو کرد و از پیگیری جدی حقوقی و بینالمللی این حمله غیرقانونی خبر داد، دیداری که نهتنها حامل پیام همدردی، بلکه نویدبخش اقداماتی برای احقاق حق قربانیان مظلوم این فاجعه بود.
آنچه در ادامه میخوانید، حاصل گفتوگوی خبرنگار تسنیم با این مقام مسئول و واکاوی ابعاد حقوقی، انسانی و اجتماعی حملهای است که بهروشنی باید نام آن را «یورش به انسانیت» گذاشت.
حمله به مراکز حمایتی در قصرشیرین، نقض آشکار قوانین بینالمللی است
تسنیم: با توجه به ممنوعیت حمله به مراکز حمایتی طبق قوانین بینالمللی و وقوع حمله به ساختمان بهزیستی قصرشیرین، چهسازوکارهای حقوقی و بینالمللی دیگری میتواند برای جلوگیری از تکرار چنین جنایاتی و حصول اطمینان از پاسخگویی عاملان آن بهکار گرفته شود؟
موسویچلک: رژیم صهیونیستی با حمله به ساختمان بهزیستی شهرستان قصرشیرین، یکی از جنایات خود را مرتکب شد. بر اساس معاهدات بینالمللی، حمله به اماکن خاصی از جمله مراکز ارائه خدمات به معلولان، سالمندان و کودکان، طبق ماده ۱۸ کنوانسیون چهارم ژنو ممنوع است، با این حال، بهنظر میرسد اسرائیل به این قوانین بینالمللی پایبند نیست و بدون توجه به ماهیت مراکز مورد هدف، اقدام به حمله میکند،
در همین راستا، اقدامات مستندسازی جنایات رژیم صهیونیستی در قصرشیرین در حال انجام است، قرار بر این است که شکایت رسمی به سازمان ملل در این خصوص ارائه شود. این ساختمان، طبق تمامی معاهدات بینالمللی، باید در تمام شرایط جنگی مصون از حمله باشد. یکی از اقدامات مهم در این راستا مستندسازی دقیق و طرح شکایت رسمی است، لازم به ذکر است که علاوه بر این مورد شاهد شهادت مددکاران اجتماعی در زندان اوین نیز بودهایم.
فدراسیون جهانی مددکاران اجتماعی در دو مرحله، یکی بهطور اختصاصی برای حادثه قصرشیرین و دیگری برای هر دو حوزه اجتماعی که شاهد شهادت مددکاران بودیم، محکومیت شدیدی علیه اسرائیل صادر کرده است، این اقدامات نشاندهنده تلاشهای بینالمللی برای پاسخگو کردن رژیم صهیونیستی در قبال نقض قوانین بشردوستانه است.
بهزیستی، استقامت در بحران و تداوم خدمات بیوقفه
تسنیم: چگونه سازمان بهزیستی با وجود چالشهای ناشی از حملات و فشارهای وارده، توانست خدمات خود را به ذینفعان و مراکز تحت پوشش در سراسر کشور بدون وقفه ادامه دهد؟
موسویچلک: واقعیت را باید قبول کنیم که ما در قصرشیرین ساختمانی داشتیم که همکاران ما در آن حضور داشتند، اما بهدلیل حمله، امکان ارائه خدمات در آنجا برای ما وجود نداشت، نمیتوانیم آثار این حمله ناجوانمردانه را در همه حوزهها نادیده بگیریم، با این حال، با تدبیری که در استان انجام شد و فرمانداری شهرستان، همکاران ما در اداره ارشاد شهرستان قصرشیرین مستقر شدند، من از مدیرکل ارشاد استان و شهرستان سپاسگزارم که توانستیم کارهایمان را تعطیل نکنیم.
در کل کشور، حدود چهار ساعت بعد از اولین حمله، ستاد مدیریت بحران کشور تشکیل شد و این اتفاق بهتناسب در کل کشور افتاد. ذینفعان ما کسانی هستند که در بسیاری از جاها جز ما کسی را ندارند. سازمان بهزیستی تنها سازمانی در کشور است که همزمان ۵۰۰ هزار نفر در مراکز ما نگهداری میشوند و چنین ویژگی منحصر به فردی دارد،
لذا ما با همه این سختیها و فشاری که روی سازمان ما بود، حتی یک روز کارمان را تعطیل نکردیم. همه همکاران در همه استانها، حتی در قصرشیرین که مورد اصابت موشک قرار گرفت، بلافاصله در اداره ارشاد مستقر شدند تا خدمات بدون هیچگونه کموکاستی ارائه شود، اتفاقاً تأکید رئیس محترم سازمان در گردهمایی مدیران این بود که ما باید با قوت بیشتری کارمان را انجام دهیم.
این خدمات ما هم به ذینفعان ما بود و هم به مؤسساتی که از ما مجوز داشتند. ما سعی کردیم در طول این مدت، به بالای ۹۰ درصد مراکز از ۲۰ هزار مرکز غیردولتی که داریم، مراجعه کنیم، خداقوت بگوییم و کنارشان باشیم، این همدلی که ما در کل کشور داشتیم، واقعاً در مجموعه سازمان بهزیستی نیز اتفاق افتاد.
ما میدانیم که اینچنین شرایط چقدر برای فردی که دارای معلولیت است و هویت مشخصی ندارد، سخت است. ما تلاش کردیم که هیچ مانعی برای ارائه خدمات نباشد، حتی اگر مجبور باشیم در اداره ارشاد مهمان شویم.
شناسایی اماکن امن برای مراکز بهزیستی انجام میشود
تسنیم: با توجه به اولویتبندی توسعه خدمات بهزیستی و راهاندازی ایستگاه اورژانس اجتماعی، چهتدابیر عملیاتی برای اطمینان از پایداری و اثربخشی این خدمات در شرایط بحرانی و همچنین پوشش جامع در سراسر استان کرمانشاه در نظر گرفته شده است؟
موسویچلک: اولویت اصلی ما بر توسعه کمّی و کیفی خدمات بهزیستی و همچنین آمادگی برای مواجهه با بحرانهای مختلف، اعم از طبیعی و غیرطبیعی، متمرکز است،
در این راستا، تجهیز مراکز برای ذخیرهسازی طولانیمدت مواد غذایی و شناسایی اماکن امن برای هر مرکز بهعنوان مراکز معین در دستور کار قرار دارد. تجربه بحرانها بهدقت ثبت و مستندسازی خواهد شد تا بتوانیم از آنها درس بگیریم و خدمات خود را بهبود ببخشیم.
در زمینه توسعه اورژانس اجتماعی، راهاندازی اورژانس اجتماعی در شهرستان قصرشیرین در اولویت کاری ما قرار دارد، این امر نهتنها بهدلیل درگیر بودن این شهرستان در حادثه اخیر، بلکه بهدلیل اهمیت آن بهعنوان یکی از شهرهایی است که نیازمند پوشش خدمات اورژانس اجتماعی است.
حتی اگر در گام اول امکان استقرار کامل مرکز اورژانس اجتماعی فراهم نباشد، راهاندازی یک ایستگاه اورژانس اجتماعی میتواند گامی مؤثر در این زمینه باشد. پیشبینی میشود با راهاندازی این ایستگاه، سایر شهرهای استان نیز بتوانند از خدمات اورژانس اجتماعی بهرهمند شوند.
خدمترسانی به ذینفعان و عموم زائران در مسیر پیادهروی اربعین
تسنیم: سازمان بهزیستی چگونه با درسآموزی از تجربیات گذشته و همکاری در ستاد اربعین، خدمات خود را به ذینفعان و همچنین عموم زائران در مسیر پیادهروی اربعین ارائه میدهد؟
موسویچلک: در راستای رفع نگرانیها و با توجه به اهمیت رویداد جهانی اربعین، استان کرمانشاه تدابیر ویژهای برای خدماترسانی به زائران اندیشیده است، با راهاندازی موکبهای اختصاصی و همچنین ارائه خدمات در طول مسیر کرمانشاه و جادههای منتهی به مرزها، تلاش میشود نظم و کارایی در ارائه خدمات بهبود یابد. درک بهتر نیازها و تجربیات سالهای گذشته، اولویت را به رفع مشکلات و ارائه خدمات مطلوبتر داده است.
اولویت اول در ارائه خدمات با ذینفعان سازمان بهزیستی است، اما بسیاری از موکبها بهگونهای طراحی شدهاند که عموم مردم نیز بتوانند از آنها بهرهمند شوند. هدف اصلی، عدم ایجاد محدودیت برای حضور افراد در عرصههای اجتماعی و استفاده از تجربیات گذشته برای بهبود روند خدمات در سال جاری است.
سازمان بهزیستی بهعنوان یکی از اعضای ستاد اربعین، در تعیین جانمایی و نوع خدمات نقش بسزایی دارد. این تصمیمات بر اساس توافقات ستاد اربعین و جلسات در حال برگزاری اتخاذ میشود. نماینده سازمان بهزیستی و سایر همکاران در ستاد حضور فعال دارند تا خدمات لازم را بر اساس نیازسنجیهای خود و همچنین بر اساس نیازهای اعلامشده توسط ستاد اربعین، ارائه دهند.
با وجود اینکه اطلاعات دقیق هنوز اعلام نشده است، اما سازمان بهزیستی آمادگی کامل خود را برای اجرای مصوبات ستاد اربعین اعلام کرده است. همانند سالهای گذشته، با نزدیک شدن به اربعین، اطلاعرسانی لازم به ذینفعان از طریق کانالهای ارتباطی موجود انجام خواهد شد و اطلاعرسانی عمومی نیز از طریق ستاد اربعین صورت خواهد گرفت.
تسنیم: نقش مدیران بهزیستی استان کرمانشاه در ارتقای خدمات و جلب مشارکتهای اجتماعی چیست؟
موسویچلک: از تلاشهای مدیران گذشته و حال سازمان بهزیستی استان کرمانشاه، بهویژه در دوره اخیر با حضور دکتر شهبازی و تیم همراه ایشان، قدردانی میشود. این همدلی و تخصص، موجب کاهش دغدغههای همکاران، افزایش تعامل با سازمانهای بیرونی و جلب مشارکت بنگاهها و شرکتها در راستای مسئولیتهای اجتماعی شده است. افتتاح زیربناهای جدید، بهخصوص در بخش غیردولتی، گواه این پیشرفتهاست؛ از جمله افتتاح باشگاهی به نام شهید حضرتی و دو مرکز نگهداری کودکان در ردههای سنی مختلف که با مشارکت خیّرین به بهرهبرداری رسیدهاند.
مرکز نگهداری موقت کودکان که بهتازگی افتتاح شده است، یکی از نگرانیهای خانوادهها مبنی بر یافتن مکانی امن برای نگهداری فرزندانشان هنگام انجام امور شخصی یا سفر را برطرف میکند. این مرکز، که جزو چهار یا پنج مرکز مشابه در سطح استان کرمانشاه محسوب میشود، نشاندهنده توجه ویژه مدیریت استان به تسهیل دسترسی ذینفعان به خدمات و بهرهگیری از ظرفیتهای سازمانهای غیردولتی و خیّرین است.
بدون شک، وجود مدیری توانمند در استان که بتواند تعامل سازندهای با رسانهها، سازمانهای غیردولتی، نمایندگان مجلس و نهادهای دولتی مانند استانداری داشته باشد و از ظرفیتهای داخلی به بهترین نحو استفاده کند، برای پیشبرد اهداف سازمان ضروری است.
تسنیم: چگونه تعاملات سازنده سازمان بهزیستی کرمانشاه با سایر نهادها و بخش خصوصی به ارتقای خدمات در استان کمک میکند؟
موسویچلک: حمایتطلبی و ایجاد ارتباط مؤثر مدیرکل بهزیستی استان کرمانشاه و معاونین ایشان با سازمانهای مختلف، شرایط مطلوبی را برای استان فراهم آورده است. تبیین صحیح وظایف بهزیستی برای سازمانهای همکار و همچنین نقش رسانهها، بهویژه رسانههای محلی که مخاطب اصلی مردم هستند، در این موفقیت بسیار مؤثر بوده است، ازاینرو، مراتب سپاسگزاری خود را از رسانهها و تمامی مسئولان استانی اعلام میداریم.
ما رضایت خود را از عملکرد فعلی استان ابراز میداریم و این تعاملات را فرصتی برای گسترش همکاریها میدانیم، ازاینرو، تقاضا داریم مجموعههای مرتبط با فعالیتهای ما، از جمله سیستم قضایی، آموزش و پرورش، استانداری، نیروهای انتظامی، صنایع و اصناف، در این مسیر همکاری خود را ادامه و گسترش دهند. صنایع، بهطور خاص، میتوانند با ایجاد فرصتهای شغلی برای ذینفعان بهزیستی و ایفای مسئولیتهای اجتماعی خود، در رفع بخشی از مشکلات ما نقش مؤثری ایفا کنند، همچنین، نیازمند تعامل بیشتر با وزارت صنعت برای رونق اقتصادی و با حوزه فرهنگ ارشاد اسلامی برای تبیین و فرهنگسازی هستیم.
ضمن قدردانی از همکاریهای صورتگرفته با دستگاه قضایی و سایر نهادها، معتقدیم که ظرفیتهای جدیدی برای تعمیق و گسترش این تعاملات وجود دارد که میتوانیم در آینده از آنها بهرهمند شویم.
تسنیم: دستاوردها و نتایج این سفر در تعامل با نهادهای مختلف و خیّرین چه بوده است؟
موسویچلک: در سفر اخیر به کرمانشاه، دیداری با استاندار صورت گرفت که ضمن قدردانی از حمایتهای ایشان و مجموعه استانداری، دستورات مثبتی در جهت پیشبرد اهداف سازمان صادر شد، همچنین، ملاقات با سردار حاجیان، فرمانده انتظامی استان، نتایج خوبی بههمراه داشت، توافق شد بهزیستی در طرح پیشگیری از آسیبهای اجتماعی که با همکاری پلیس و دانشآموزان در یکی از مدارس اجرا میشود، مشارکت فعال داشته باشد، چرا که ماهیت کار ما فرابخشی است.
در ادامه، جلسهای با دبیرکل فدراسیون والیبال برگزار شد تا از ظرفیتهای این فدراسیون برای استعدادسنجی و توسعه ورزش والیبال میان فرزندان تحت پوشش بهزیستی بهرهمند شویم؛ این در حالی است که همکاری در حوزه فوتسال آغاز شده است. استفاده از ورزشهای گروهی مانند والیبال میتواند به ایجاد نشاط در محلات و مشارکت بیشتر مردم کمک کند، همچنین، دیداری با یکی از خیّرین فعال در استان صورت گرفت که قول مساعد داد تمامی فرزندان شبانهروزی ما را پس از رسیدن به سن کارورزی و کسب مهارت، در مجموعه بزرگ خود مشغول به کار نماید.
این سفر با اتفاقات مثبت و سازنده بسیاری همراه بود که حس خوبی را بههمراه داشت، از تمامی خیّرین و کسانی که با حس مسئولیت اجتماعی، مردم ایران و شهر خود را فراموش نکردهاند، صمیمانه سپاسگزاریم، این عزیزان با فروتنی و بدون آنکه بهدنبال دیده شدن باشند، در صحنه حضور مییابند و با این رفتار، مهربانی را در عمل ترویج میدهند، این حس که داراییهایمان لزوماً متعلق به خودمان نیست و باید کنار مردم باشیم، ارزشمندترین درسی است که از این بزرگواران میآموزیم.
تمرکز بر افتتاح پروژههای اولویتدار بهزیستی در کرمانشاه
تسنیم: اولویتهای سازمان بهزیستی در سفرهای آتی به استان کرمانشاه چیست و چهپروژههایی در دستور کار قرار دارد؟
موسویچلک: امیدواریم در سفرهای آتی رئیس محترم سازمان بهزیستی به استان کرمانشاه، بتوانیم برنامهریزی مناسبی جهت افتتاح پروژههای جدید داشته باشیم. یکی از اولویتهای اصلی، افتتاح ساختمان جدید بهزیستی شهرستان قصرشیرین است که طبق مصوبات هیئت دولت، مسئولیت پیگیری ساخت آن بهعهده بنیاد مسکن میباشد. تلاش بر این است که این ساختمان در کوتاهترین زمان ممکن تکمیل و آماده بهرهبرداری شود تا همکاران ما بتوانند به ساختمان بهزیستی شهرستان قصرشیرین بازگردند.
این سفر، که قرار بود همزمان با هفته بهزیستی و با هدف ادای احترام به خانواده شهدا و تجدید دیدار با آرمانهای امام راحل(ره) صورت گیرد، بهدلیل تداخل با برنامههای ملی و دیدار با مقام معظم رهبری به تعویق افتاد، با این حال، برنامه افتتاح بهزیستی قصرشیرین بهعنوان گام اول، در دستور کار قرار دارد و پیگیریهای لازم برای تسریع در این امر در حال انجام است.
انتهای پیام/+